Νήσος Πρώτη: H κρουαζιέρα στο νησί μετ’ εμποδίων το 2021

Κλείστε τα μάτια και πάρτε μια βαθιά ανάσα. Σκεφτείτε, ότι βρίσκεστε σε ένα μικρό νησάκι, καρφιτσωμένο στο γαλάζιο του χάρτη, κάπου στην Ελλάδα. Εκεί, τα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας δροσίζουν το κορμί σας. Αστερίες και ζωηρά ψαράκια κοσμούν τον βυθό και του δίνουν ζωή. Η φύση είναι τόσο δημιουργική εκεί, που τα κύματα, με περίσσεια τέχνη έχουν σκαλίσει τους βράχους. Σκίνοι, κουτσουπιές, γκορτσιές και αγριελιές απλώνουν τα κλαδιά τους πάνω από τους μουσαφίρηδες του νησιού και τους κάνουν ίσκιο. Απίστευτες οι ιστορίες με παλιούς ναυτικούς, καπετάνιους, πειρατές κι ανεκτίμητους θησαυρούς. Αρχαίοι Έλληνες, γενναίοι πολεμιστές πάτησαν σε αυτό το νησί και άφησαν τα σημάδια τους. Ιστορίες που μοιάζουν με παραμύθι θα ακούσετε για τη νήσο Πρώτη.

Το νησί

Αυτό το παραμυθένιο νησάκι, 3 τ.χλμ, βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος. στα ανοιχτά της Μαραθόπολης, του δήμου Τριφυλίας, σε απόσταση 2 ναυτικών μιλίων, απέναντι από το λιμενικό καταφύγιο του χωριού. Το σχήμα του μοιάζει με μισοβυθισμένο κροκόδειλο. Ο Πρωτέας, γιος του Ποσειδώνα, φαίνεται, σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, πως έδωσε το όνομα στο νησί. Εκεί, κατά το 7ο έτος του Πελοποννησιακού πολέμου στάθμευσε προσωρινά, εξαιτίας τρικυμίας, ο αθηναϊκός στόλος του Δημοσθένη. Στην Πρώτη σώζονται ερείπια ακροπόλεως μυκηναϊκής ή προκλασικής εποχής.

Σύμφωνα με τις παραδόσεις, το μικρό αυτό νησάκι αποτέλεσε καταφύγιο ναυτικών, λημέρι πειρατών, Κουρσάρων Σαρακηνών οι οποίοι έκρυβαν τους θησαυρούς τους. Οι ναυτικοί κατέφυγαν με τα καράβια στον ορμίσκο, προκειμένου να σωθούν από την τρικυμία και προσεύχονταν στους θεούς να έχουν ασφαλές ταξίδι. Στη θέση “Γραμμένο”, υπάρχουν επιγραφές μετακλασικής, ρωμαϊκής και Βυζαντινής εποχής, με ευχές των ναυτικών. 

Το μοναστήρι του νησιού

Στα βράχια του νησιού, το 1984, βρέθηκε η εικόνα της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γοργοπηγής, χρονολογημένη το 1832. Στο σημείο αυτό, σήμερα, υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι. Η εκκλησία του μοναστηριού είναι αφιερωμένη στην ανακομιδή των λειψάνων του Αγ. Στεφάνου και στην απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Μόνιμους κατοίκους δεν έχει το νησί, άλλα το μοναστήρι είναι επισκέψιμο. Ο παππάς, ηγούμενος και ιδρυτής του μοναστηριού, πρέπει να πηγαίνει τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 23 Αυγούστου και στις 24 Σεπτεμβρίου.

Ανήμερα της  εύρεσης της εικόνας, συρρέουν οι πιστοί, με καΐκια από την Μαραθόπολη. Συνήθως, συμμετέχουν και πλοιάρια που εξυπηρετούν τη μεταφορά επισκεπτών από το λιμάνι της Πύλου στην νήσο Σφακτηρία. Στις 3 μέρες που λειτουργεί (14-15, 22-23 Αυγούστου και 23-24 Σεπτεμβρίου) περνούν περίπου 2000 επισκέπτες. Η Μονή τις ημέρες του εορτασμού προσφέρει γεύμα με φρέσκα ψάρια. Στο νησάκι υπάρχουν μισογκρεμισμένα σήμερα ασκητάρια, που μαρτυρά ότι ο τόπος λειτούργησε, ως χώρος περισυλλογής και απομόνωσης για όσους ήθελαν να βρεθούν μακριά από την κοσμική ζωή.

 Στα χρόνια της ακμής της πειρατείας, την Πρώτη χρησιμοποιούσε σαν ορμητήριο του ο Μανιάτης κουρσάρος Κατούλιας και σ’ αυτή το θωρηκτό «Σπέτσαι» προσορμίστηκε στα 1899, για να σωθεί από την τρικυμία που μαινόταν στο Ιόνιο. Στον βυθό υπάρχει ένα ναυάγιο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και όμορφα υποθαλάσσια τοπία με αστερίες και ψάρια. 

Τι αλλάζει

Τo σκάφos «Λάμπρος», του Γιάννη και της Σοφίας μετέφερε τους επισκέπτες στο νησί σε 10 μόλις λεπτά, από το λιμάνι της Μαραθόπολης. Φέτος, όμως, τα πράγματα άλλαξαν. Μίλησα με τη Σοφία και τον Γιάννη, οι οποίοι μου άνοιξαν την καρδιά τους και εξέφρασαν με αυθεντικό και αληθινό τρόπο τον προβληματισμό και την ανησυχία τους. Τι είναι αυτό που μεσολάβησε φέτος; 

Σοφία και Γιάννη, Γιάννη και Σοφία, πριν πόσα χρόνια ξεκίνησε η ιδέα για τις ημερήσιες κρουαζιέρες στην Πρώτη και πώς γεννήθηκε;

Ανέκαθεν πηγαίναμε τους τότε λιγοστούς τουρίστες που υπήρχαν στην περιοχή με ψαρόβαρκες στη νήσο Πρώτη. Είμαι “γεννημένος” μέσα στη θάλασσα και στην αλιευτική ζωή, από πάππου προς πάππου. Το 2000, πήρε ο θείος μου ένα μικρό τουριστικό σκάφος και ξεκίνησε επαγγελματικά τις εκδρομές προς την Πρώτη και  για την εξυπηρέτηση του μοναστηριού που υπάρχει εκεί. Μέχρι το 2006, βοηθούσα τον θείο μου, επειδή ήξερα την αγγλική γλώσσα. Το 2006, ο θείος μου αρρώστησε και απεβίωσε. Αγόρασα την επιχείρηση του θείου και δύο χρόνια αργότερα επένδυσα σε ένα μεγαλύτερο σκάφος για να ανταποκριθώ επαγγελματικά στην ανάπτυξη της περιοχής. Αγαπάμε τον τόπο μας, το νησί μας, την ιστορία μας. Μου αρέσει να μεταφέρω το πάθος μου για την δουλειά μου και το σεβασμό μου προς την θάλασσα, στους πελάτες μου, μέσω της δίγλωσσης ξενάγησης που κάνω on board. Η ιστορία και η φυσική ομορφιά της περιοχής μας είναι πολύ πλούσιες, και είμαι περήφανος πρεσβευτής τους!

Τι θα δούμε σε μια κρουαζιέρα στην Πρώτη;

Πρώτη στάση κάνουμε στη μοναδική αμμουδερή παραλία της Πρώτης, Βουρλιά, για κολύμπι και πεζοπορία. Ακολουθεί η ξενάγηση στην μπροστινή πλευρά του νησιού και μπάνιο από το σκάφος στη Σπηλιά της Φώκιας και το Γραμμένο. Στο τελευταίο σημείο, το Κεφάλι ή Μονόπετρο ή Αυλάκι του πειρατή Κατούλια ή Ουρά της Πρώτης, η θέα του πιο μαγευτικού ηλιοβασιλέματος του Ιονίου κλέβει τις εντυπώσεις, ενώ οι μεζέδες και τα ποτά έχουν την τιμητική τους. Κι αν είστε λάτρεις του ψαρέματος ή θέλετε να το δοκιμάσετε πρώτη φορά, θα σας δείξουμε 4-5 διαφορετικούς τρόπους με πετονιά και καλάμι. Τα ψαράκια τα παίρνετε μαζί σας για μεζέ. 

Τι είναι αυτό που χαράσσεται στη μνήμη των επισκεπτών που βιώνουν αυτή την εμπειρία;

Χαμόγελο και ευτυχία, μία πολύ family-friendly εμπειρία. Οι πελάτες μας που επιστρέφουν κάθε χρόνο είναι αρκετοί, Έλληνες και μη! Περιμένουν πώς και πώς μία ξέγνοιαστη και ασφαλή βόλτα σε οικογενειακό περιβάλλον στο σκάφος μας. Οργανώνω και σχεδιάζω τις εκδρομές μου στη νήσο Πρώτη με έναν τρόπο, έτσι ώστε να έχω χρόνο να ευχαριστήσω ακόμα και τους πιο απαιτητικούς επιβάτες. Όλοι στο τέλος φεύγουν με χαμόγελο στα χείλη, γεμάτοι ικανοποίηση με όσα γνώρισαν και έμαθαν. «Σχεδόν όλοι εγκωμιάζουν τον φιλικό και χαμογελαστό σύζυγό μου», προσθέτει η Σοφία. 

Στο λιμάνι της Μαραθόπολης ποιοι δραστηριοποιούνται και πώς αυτό συντελεί στην ανάπτυξη της περιοχής;

Αλιευτικά σκάφη που φέρνουν φρέσκα ψάρια στον Μάραθο και όχι μόνο.  Καταδυτικό κέντρο Μαραθόπολης, που με το σκάφος του κερδίζει τις υποθαλάσσιες εμπειρίες του Νησιού της Πρώτης. Ένα ιστιοφόρο επαγγελματικό, με τις εκδρομές του, αναδεικνύει τις πολλές φυσικές και ιστορικές ομορφιές του τόπου μας. Και εγώ φυσικά, με το 45 ατόμων επαγγελματικό σκάφος μου, το μόνο στην περιοχή, προσπαθώ πιο οικονομικά ανά άτομο από τις υπόλοιπες δραστηριότητες να προσφέρω στον κόσμο, και με δωρεάν παροχές που έχω πάνω στο σκάφος μου (μάσκες, ομπρέλες, παιχνίδια για τα παιδιά και άλλα), την ελληνική φιλοξενία και τον σεβασμό προς τον κάθε επισκέπτη.

Ποιο είναι το πρόβλημα που, απροσδόκητα, δημιουργήθηκε φέτος;

Αρχές Ιουνίου 2021, βγήκε ξαφνική απόφαση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να «αδειάσουμε» το λιμάνι της Μαραθόπολης για να μπουν τα εργαλεία εταιρείας, πλωτός γερανός και λοιπά μηχανήματα, τη στιγμή που το προηγούμενο διάστημα, από τον προηγούμενο Δεκέμβριο που υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ κράτους και εταιρείας, μέχρι και τέλη Μαΐου, υπήρχαν υποσχέσεις (στα λόγια) από όλους τους αρμόδιους φορείς ότι θα συνυπάρξουμε.

Ποιο θα είναι το όφελος που θα προκύψει, εν μέσω περιόδου κρίσης και υψηλής περιόδου τουρισμού, όπου η προσέλκυση των τουριστών έχει σημαντικό όφελος, τόσο για την τοπική ανάπτυξη όσο και για την ανάπτυξη της χώρας γενικότερα;

Όταν τελειώσει το λιμάνι, δηλαδή, μετά από αρκετά χρόνια, λογικά θα υπάρχει ένα σύγχρονο και όμορφο λιμάνι, μία μοντέρνα μαρίνα. Αυτή η επένδυση θα φέρει οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή. Μέχρι τότε, όμως, θα έχει υποβαθμιστεί η αλιεία στην περιοχή και ο θαλάσσιος τουρισμός.

Ποιους επαγγελματίες πλήττει η κατάσταση; 

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αρκετοί ψαράδες είναι ηλικιωμένοι ή δεν έχουν μεταφορικό μέσο εκτός από την ψαρόβαρκά τους. Όλοι οι επαγγελματίες, από λιμάνι και στεριά, είμαστε μία αλυσίδα στο χωριό. Τα κοντινότερα ασφαλή λιμάνια βρίσκονται σε απόσταση 15 ναυτικών μιλίων, δηλαδή σε χρόνο, δύο ώρες θαλάσσιο ταξίδι για να μπορεί κάποιος να δουλέψει στα νερά του Μαράθου. Πώς θα εξυπηρετηθεί και θα λειτουργήσει το μοναστήρι Παναγίας Γοργοπηγής στη Νήσο Πρώτη; Πόσο θα αντέξει ένα μοναστήρι με μόνο έξοδα και όχι έσοδα; Η κατάσταση αυτή που επικρατεί φέτος στην Μαραθόπολη πλήττει όλο το χωριό. 

Πώς θα επηρεαστεί η περιοχή;

Η Μαραθόπολη είναι ένα τουριστικό ψαροχώρι, πλέον, χωρίς λιμάνι και χωρίς βάρκες. Πώς θα μεταφερθούν τα περίπου 2000 άτομα που επισκέπτονται κάθε χρόνο το μοναστήρι στις 3 μεγάλες Λειτουργίες του, τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο; Πώς θα επιβιώσουν περίπου 300 πλέον άγρια κατσίκια σε ένα άνυδρο νησί; Ο μόνος που τους πήγαινε νερό είναι ένας επαγγελματίας ψαράς του Μαράθου.

Έχουν προταθεί εναλλακτικές λύσεις και κατά πόσο είναι εφικτές;

Μετά από πιέσεις δικές μας, ελάχιστοι από το πολιτικό προσκήνιο ενδιαφέρθηκαν. 

Αντιπροτείνατε λύση;

Δεν έλαβαν υπόψη τους την προσωπική πρότασή μου να φτιαχτεί ένας κατεστραμμένος μόλος κάτω από τον πεζόδρομο της Μαραθόπολης, πριν ξεκινήσουν τα έργα, έτσι ώστε να μπορέσουν οι θαλάσσιοι επαγγελματίες της περιοχής να δουλέψουν το καλοκαίρι. Το λιμάνι πρέπει να γίνει, φυσικά. Για ‘μένα προσωπικά είναι όνειρο ζωής, και πάλεψε ακόμα και ο συγχωρεμένος πατέρας μου για αυτό, όπως και ο παππούς μου τα παλιά τα χρόνια. Είναι έργο πνοής για την ευρύτερη περιοχή – όχι μόνο για το χωριό. Ωστόσο, υπάρχουν προϋποθέσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη, προκειμένου να εξασφαλιστεί και ο βιοπορισμός των επαγγελματιών.

Τι φοβάστε;

Όταν ερημώσει το αλιευτικό καταφύγιό μας, φοβάμαι πως θα αρχίσει να ερημώνει και το χωριό το ίδιο. Και ευχόμαστε να μπορέσουμε να γυρίσουμε πίσω! Δεν έχει δοθεί καμία εγγύηση ότι θα μας επιτρέψουν να ελλιμενιστούμε πάλι. Σε αυτούς τους επαγγελματίες που θα έχουν επιβιώσει από αυτόν τον διωγμό. 

Και, τελικά, θα γίνουν κρουαζιέρες φέτος;

Μεταφέρθηκε η επιχείρηση μας στην Γιάλοβα (18 χλμ νότια από την Μαραθόπολη). Προσφέρουμε, πλέον, εξίσου όμορφες θαλάσσιες εκδρομές προς τη Νήσο Σφακτηρίας, στον ιστορικό και παγκοσμίως φημισμένο κόλπο του Ναυαρίνου.

Κλείνοντας, τι είναι αυτό που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας για το νησί; 

Η θέση “Γραμμένο” με τις επιγραφές της κερδίζει σε κάθε εκδρομή τις εντυπώσεις, και εκεί παντρευτήκαμε εμείς οι δύο να ξέρετε!

 

Η Σοφία και ο Γιάννης είναι ένα ευγενέστατο και γλυκομίλητο ζευγάρι, που νιώθω σαν να τους ξέρω καιρό. Αυτή την εμπειρία με την κρουαζιέρα στη νήσο Πρώτη, σίγουρα, αξίζει να τη βιώσετε! Κατά τη διάρκεια της εκδρομής η φιλοξενία και η ζεστασιά του καπετάνιου και της οικοδέσποινας, φτάνουν και περισσεύουν για όλους. Θαρρείτε και σμίξατε με παλιούς, αγαπημένους φίλους. Οι κριτικές για τη Σοφία και τον Γιάννη είναι εξαιρετικές στο TripAdvisor. Διαβάστε κάποια στοιχεία για την Πρώτη, εδώ.

Αυτό το καλοκαίρι είναι διαφορετικό από όλες τις απόψεις. Με προσοχή, ασφάλεια και αγάπη προς τον εαυτό, σας εύχομαι ένα όμορφο καλοκαίρι και ξέγνοιαστες διακοπές!

(Visited 329 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.