Από την Ατλαμάζογλου Στυλιανή

Διανύουμε μια δύσκολη και κρίσιμη εποχή, όπου παρατηρούνται έντονα η κρίση αξιών, η σεξουαλικοποίηση του γυναικείου σώματος και συνεχή περιστατικά γυναικοκτονιών και βίας, σωματικής ή λεκτικής-ψυχολογικής. Φυσικά, θα πρέπει να δοθεί λύση και το πρόβλημα να σταματήσει από τη ρίζα, με αυστηροποίηση της νομοθεσίας και σωστή διαπαιδαγώγηση.
Ωστόσο, είναι πολύ βασικό να γνωρίζουμε, πώς να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, οποιαδήποτε στιγμή. Η αυτοάμυνα είναι σημαντική για όλους. Tο να μάθεις αυτοάμυνα και να υιοθετήσεις έναν νέο τρόπο σκέψης θα σου προσφέρει πολλά οφέλη, πέραν της απόκτησης γνώσεων τακτικών.

Τι είναι το Krav Maga

Το krav maga στα Εβραϊκά σημαίνει μάχη επαφής (contact fight). Μαθαίνεις την τέχνη της αυτοάμυνας και του αφοπλισμού, χωρίς γάντια, χωρίς προστατευτικά στο κεφάλι και το στόμα, χωρίς σπασουάρ. Στον δρόμο δεν υπάρχουν όροι και κανόνες. Ο δρόμος είναι άγριος. Μαθαίνεις, λοιπόν, να λειτουργείς σε όλες τις περιστάσεις. Είναι ένας συνδυασμός τεχνικών Boxing, Muay Thai, Wing Chun, Judo, Jiu-jitsu, Wrestling, και Grappling. Ένα σύστημα τακτικής που σε διδάσκει, πώς να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου, να αποφεύγεις και να επιτίθεσαι.

Ποιος το εμπνεύστηκε

 Όλα ξεκίνησαν από τον Imre Lichtenfeld ή αλλιώς Imi Sde–Or (1910-1998). Γεννήθηκε στη Βουδαπέστη και μεγάλωσε στην Μπρατισλάβα. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Το 1928, κέρδισε το Σλοβακικό Πρωτάθλημα Πάλης Νεολαίας. Το 1929, το πρωτάθλημα ενηλίκων, το εθνικό πρωτάθλημα πυγμαχίας κι ένα διεθνές πρωτάθλημα γυμναστικής. Στα μέσα της δεκαετίας του 1930, αντισημιτικές ταραχές άρχισαν να απειλούν τους Εβραίους της Μπρατισλάβα.

Όταν εγκατέλειψε, το σπίτι του με την οικογένεια και τους φίλους του κι έφτασε στην Παλαιστίνη, το 1940, προσχώρησε στην παραστρατιωτική οργάνωση Haganah, προκειμένου να προστατεύσει τους Εβραίους πρόσφυγες από τους Άραβες. Το 1944, ξεκίνησε να εκπαιδεύει μαχητές και, ο ίδιος εκπαιδεύτηκε σε διάφορες ελίτ των Haganah, συμπεριλαμβανομένης της Palmach. Το 1948, όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ και σχηματίστηκε η I.D.F. (Israeli Defense Forces), έγινε επικεφαλής εκπαιδευτής φυσικής κατάστασης και Krav Maga.

Υπηρέτησε στην I.D.F. για περίπου 20 χρόνια, αναπτύσσοντας τη μέθοδό του. Το 1978, ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική ισραηλινή ένωση Krav Maga (IKMA ή KAMI) με αρκετούς ανώτερους εκπαιδευτές.


Γιώργος Τσαπαλιάρης

Συνάντησα τον Γιώργο Τσαπαλιάρη, εκπαιδευτή Krav Maga, στη σχολή του στα Άνω Πατήσια. Μας μίλησε για το street fighting, αλλά και για εκείνον. Οικονομολόγος, απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ, δούλεψε λίγο καιρό, όμως, δεν ήταν αυτό που είχε στο μυαλό του, για να πετύχει.

Το 2009, είχε ένα ατύχημα και ξεκίνησε να ασχολείται με το krav maga. Mετά από τέσσερα χρόνια, έγινε εκπαιδευτής και εργάστηκε σε γυμναστήρια στα Άνω Πατήσια και στην περιοχή του Ζωγράφου. Στα Άνω Πατήσια, ξεκίνησε παιδικό τμήμα Κrav Maga, το οποίο πήγε πάρα πολύ καλά, με το πρώτο μάθημα να μετρά τριάντα μικρούς μαθητές. Το όνομά του ακούστηκε πολύ. Στη συνέχεια, δίδαξε παιδικά τμήματα στα κεντρικά της Ομοσπονδίας στο ΟΑΚΑ. Πλέον, έχει τη δική του σχολή, στα Άνω Πατήσια.

Τι ακριβώς είναι το Krav Maga, αν θέλει κάποιος να μάθει;

Το Krav Maga είναι τρόπος σκέψης. Είναι απλές λύσεις μπροστά σε έναν κίνδυνο που μπορεί να διατρέξει κάποιος, άνδρας, γυναίκα, παιδί. Το ίδιο ισχύει για τον στρατό, την αστυνομία και την προστασία τρίτου προσώπου. Με κάποιες βασικές τακτικές, μπορεί κάποιος να υπερασπιστεί τον εαυτό του πολύ εύκολα, αλλά κυρίως να αποφύγει καταστάσεις βίας στον δρόμο. Σημασία δεν έχει να μάθεις κάτι και να πας να το χρησιμοποιήσεις, σημασία έχει να μάθεις κάτι και να μην το χρησιμοποιήσεις. Αυτό είναι πρόληψη. Για παράδειγμα, αν κάποιος επιχειρήσει να σου επιτεθεί από μακριά με μαχαίρι, δεν θα περιμένεις να σε μαχαιρώσει. Θα ψάξεις να βρεις ένα αντικείμενο γύρω σου ή μια ασπίδα, όπως η τσάντα σου ή μια πέτρα να πετάξεις και να φύγεις. Οι τακτικές που μαθαίνουμε είναι για μειονεκτική θέση, όταν έχουμε κάνει ένα τακτικό λάθος και ο δράστης έχει έρθει πολύ κοντά μας.

Η εκπαίδευση στο Krav Maga χωρίζεται στο επίπεδο των Eκπαιδευόμενων (Practitioner) (1-5), των Αποφοίτων (Graduate) (1-5), των Έμπειρων (Expert) (1-5) και το επίπεδο των Αυθεντιών (Master) (1-3). Στα δύο τελευταία επίπεδα, ο ασκούμενος μαθαίνει να χρησιμοποιεί και όπλα, πέραν των τεχνικών.

Στην Ελλάδα δεν είναι τόσο πολύ γνωστό.

Υπήρχε ένας φόβος στην αρχή για το Krav Maga, το είχαν συνδέσει μόνο με προστασία τρίτου προσώπου. Αργότερα, λόγω των προσώπων που είναι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή επικεφαλής, που δεν είναι εκπαιδευτές Krav Maga, έχουν «ανοίξει» το Krav Maga σε όλον τον κόσμο, για τον απλό, καθημερινό άνθρωπο.

Σε τι διαφέρει το Krav Maga από τις υπόλοιπες πολεμικές τέχνες;

Το Krav Maga δεν είναι πολεμική τέχνη. Οι πολεμικές τέχνες περιλαμβάνουν αγώνες, είναι αθλήματα. Το Krav Maga δεν είναι άθλημα, είναι αυτοάμυνα. Απευθύνεται σε απλούς, καθημερινούς ανθρώπους, όπως εσείς, οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν μια καλή φυσική κατάσταση και υγεία και να μάθουν να αμύνονται. Έτσι, αποκτούν κίνητρο για τις προπονήσεις, ώστε να μην χάνουν το ενδιαφέρον τους.

Τι ήταν αυτό που σε τράβηξε στο Krav Maga, σε σχέση με τις άλλες πολεμικές τέχνες; Για ποιον λόγο κερδίζει ολοένα και περισσότερους θαυμαστές;

Πιστεύω πως, πρώτον, είναι θέμα δασκάλου. Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος σε εμπνέει. Δεύτερον, είναι ένα «θέλω» σου, το οποίο μάλλον το ανακαλύπτεις κάνοντας αυτό. Γενικώς, ήμουν πάντα αθλητικός τύπος και αυτό ήταν ένα έναυσμα. Είχα μια ροπή προς τη διδασκαλία, και, διδάσκοντας, ειδικότερα, παιδιά, είδα ότι είναι το καλύτερο πράγμα σε όλη αυτήν την ιστορία.

Τι συμπεριλαμβάνεται στις βασικές αρχές, καθώς αντικατοπτρίζει την εμπειρία του πραγματικού κόσμου;

Η βασική αρχή είναι η πρόληψη, το να μην έρθεις σε συμπλοκή με κάποιον. Μαθαίνεις να σκέφτεσαι. Ειδικά στα παιδάκια, δεν μπορείς να μάθεις ένα παιδί να χτυπάει, να ρίχνει γροθιές ή να κλωτσάει, ασχέτως αν το κάνουμε εδώ για να δυναμώσουν και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Γίνεται ξεκάθαρο ότι αυτά δεν μπορούν να τα χρησιμοποιούν έξω, παρά μόνο, αν βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση, που και πάλι αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Το σωματικό bullying μπορεί να αποφευχθεί με απλές λύσεις. Ένα παιδί μπορεί να μάθει να μπλοκάρει με απλές λύσεις κάποιο άλλο, που θα πάει να του δώσει χαστούκι. 

Έχεις και παιδικά τμήματα. Για ποιον λόγο να φέρει ένας γονιός το παιδί του να μάθει Krav Maga;

Πιστεύω ότι ένας γονιός θα πρέπει να γνωρίσει τον δάσκαλο προτού γράψει το παιδί του κάπου, δηλαδή να δει τι αρχές έχει αυτός ο άνθρωπος για να καταλάβει τι θα διδάξει στο παιδί του. Ο λόγος που ένας γονιός θα επιλέξει να κάνει το παιδί του κάτι τέτοιο είναι γιατί θα μάθει απλά πράγματα, κατανοητά. Θα μάθει να σκέφτεται, θα αποκτήσει πειθαρχία, σεβασμό, θα κοινωνικοποιηθεί, θα πάρει αρχές από τον δάσκαλό του, που είναι και το πιο βασικό. Γενικά θα αποκτήσει τις βάσεις, για να κάνει στη ζωή του ό,τι θέλει.

Τι μαθαίνεις σε ένα μικρό παιδί, ως εκπαιδευτής;

Προσπαθώ να τους περάσω τον σεβασμό, να σέβονται ο ένας τον άλλον πρώτα, εκτός από εμένα. Ο σεβασμός κερδίζεται, δεν επιβάλλεται στα παιδιά. Έπειτα, την πειθαρχία, γιατί η πειθαρχία είναι αυτό με το οποίο καταφέρνεις πράγματα στη ζωή σου. Ακόμα και για να σηκωθείς το πρωί νωρίς ή να βάλεις στόχο να περάσεις σε μια σχολή θέλει πειθαρχία.

Υπάρχουν παιδιά ταλέντα;

Υπάρχουν, ναι. Υπάρχουν παιδιά, πραγματικά ταλέντα, που ειναι ταλέντα με ό,τι ασχολούνται πιστεύω. Όπως, επίσης, υπάρχουν παιδιά που έχουν βρει το ταλέντο τους μέσα από το Krav Maga κι αυτό είναι ακόμα πιο όμορφο για εμένα. Όλοι μας θέλουμε να βρούμε κάτι στο οποίο να είμαστε καλοί, κι όταν ο άλλος βρει κάτι στο οποίο να είναι καλός, αλλάζει όλη του η ζωή. Βρίσκει κάτι που πρώτα εκείνος βλέπει ότι είναι καλός και όλοι τον επιβραβεύουν γι’ αυτό. Επομένως, αποκτά ένα κίνητρο για να συνεχίσει στη ζωή του και να γίνει ακόμα καλύτερος.

 

«Το Krav Maga είναι δύναμη και

η δύναμη έρχεται σε πολλές μορφές.»

Με την δεκαετή εμπειρία που έχεις, για ποιον λόγο θα έλεγες σε κάποιον να εκπαιδευθεί στο Krav Maga;

Πιστεύω ότι το Krav Maga είναι ένα σύγχρονο σύστημα αυτοάμυνας, κάτι ρεαλιστικό, άμεσο, αποτελεσματικό. Δίνει λύσεις σε όλα τα προβλήματα, εκτός από κάποια, που δεν υπάρχουν λύσεις. Θα αποκτήσει μια καλή φυσική κατάσταση.

Δεν θα έχει να αντιμετωπίσει ένα περιβάλλον αθλητών ή κακόβουλων ανθρώπων, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να του επιβληθούν, να του δείξουν τη δύναμή τους ή ακόμα και να τον τραυματίσουν. Δεν θα τραυματιστεί, στο πλαίσιο της λογικής, έτσι; Δηλαδή, δεν θα περπατάει και θα στραμπουλήξει το πόδι του. Θα αποκτήσει μια νέα κοινωνική ομάδα, αυτοπεποίθηση να κάνει πράγματα στη ζωή του που ούτε αυτός τα είχε φανταστεί, γιατί το Krav Maga είναι δύναμη και η δύναμη έρχεται σε πολλές μορφές. Ο κόσμος θα σε σεβαστεί για αυτήν τη δύναμη.

Υπάρχει όριο ηλικίας για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί;

Σκέψου ότι, φέτος, ένας κύριος 65 ετών έγινε G5. Τι είναι το G5; Για να φτάσει κάποιος σε επίπεδο G5, πρέπει να περάσουν 8 χρόνια προπόνησης. Ο γονιός που θα σου πει «ευχαριστώ για αυτό που έχεις κάνει στο παιδί μου». Ένας άλλος μαθητής που έχω, παραιτήθηκε από τη δουλειά του, σε μια μεγάλη εταιρεία, για να πετύχει το όνειρό του. Είναι κι άλλα παραδείγματα μέσα σε όλα τα χρόνια που διδάσκω κι αυτά μου δινουν δύναμη να συνεχίσω.

Το Κrav Maga, όμως, δεν απευθύνεται μόνο σε άνδρες, αλλά και σε γυναίκες. Πόσο αλλάζει μια γυναίκα μετά από καιρό, από την πρώτη μέρα που ξεκινάει μαθήματα;

Έχω εκπαιδευτεί και στο να διδάσκω γυναίκες. Λέγεται Stay Away. Έχω ένα παράδειγμα μιας μαθήτριας, η οποία τώρα είναι 63 χρόνων. Ήταν 15 κιλά παραπάνω απ’ όσο είναι πλέον. Στην αρχή, ήμουν λίγο επιφυλακτικός. Ξεκίνησε να μαθαίνει και πλέον είναι από τις καλύτερες μαθήτριες, εχει χάσει τα κιλά, κάνει ό,τι κάνει και μια εικοσάχρονη. Έχει αλλάξει η ζωή της πάρα πολύ, όπως και όλων όσοι έρχονται. Αυτή είναι η πληρωμή μας.

Υπάρχουν δραστηριότητες, οι οποίες, με την κίνηση, βοηθούν ανθρώπους με ειδικές ικανότητες είτε σωματικές είτε νοητικές. Συμβαίνει το ίδιο με το Krav Maga;

Τον τελευταίο χρόνο, παρουσιάστηκε το Krav Maga Adaptive, το οποίο απευθύνεται σε άτομα με ειδικές ικανότητες. Θέλουμε να τους δώσουμε ένα κίνητρο να μην παρατήσουν τη ζωή. Στη σχολή μας, συγκεκριμένα, φέτος, ήρθε ένας κύριος, ο οποίος είναι κωφάλαλος.

Φαντάζομαι πως η δουλειά σου απαιτεί πολλή συνεχή εκπαίδευση και πειθαρχία.

Στην IKMF, στην ομοσπονδία, όπου ανήκω, η οποία βρίσκεται σε ενενήντα χώρες σε όλον τον κόσμο και θεωρείται μια πολύ μεγάλη οικογένεια, με συνεχή εκπαίδευση για τους εκπαιδευτές της. Σκέψου ότι κάθε χρόνο εξεταζόμαστε. Κάνουμε σχολεία επανάληψης της ύλης που διδάσκουμε στους μαθητές μας, ελεγχόμαστε για αυτό που διδάσκουμε.

Βρέθηκες στο Ισραήλ, προσφάτως. Γιατί πήγες εκεί;

Έχω πάει ήδη δύο φορές στο Ισραήλ. Την πρώτη πήγα για εκπαίδευση και τη δεύτερη πήρα τον βαθμό του Expert 1 (αυθεντία). Αυτό είναι ένα camp υψηλόβαθμων εκπαιδευτών απ’ όλον τον κόσμο, από Ολλανδία, Αμερική, Αυστραλία, στο οποίο πηγαίνουν οι επιπέδων Expert 1 έως Expert 5. Για να φτάσει κανείς στο Expert 5 θέλει, φαντάσου, είκοσι χρόνια. Εκπαιδευόμαστε με αυτούς που έχουν συνεχίσει το σύστημα, το οποίο το ξεκίνησε από τον Imi Lichtenfeld από τον στρατό. Είχε κάποιους μαθητές και αυτοί το έχουν συνεχίσει. Εκεί τι γίνεται; Εκεί είναι η πηγή, οπότε έρχεσαι πιο κοντά με το σύστημα, αν θες. Επιτρέπεται η χρήση όπλων στις εκπαιδεύσεις που γίνονται. Τον Οκτώβριο θα ξαναπάω για να παρακολουθήσω ένα course, V.I.P.  λέγεται, για προστασία τρίτου προσώπου. Παρευρίσκονται όλοι οι G.I.T. ( Global Istructor Team), περίπου εννιά άτομα. Θα παυρίσκονται ο Instructor Zero, παγκοσμίου φήμης στα όπλα, ο Avi Moyal, ο υπεύθυνος και Master της ομοσπονδίας μας. Θα είναι, επίσης ο Israel Cohen και ο Doron Balahcen. Θεωρούνται από τους top στον κόσμο, αυτήν τη στιγμή.

Οι στόχοι σου ποιοι είναι;

Στόχος μου είναι να καταφέρω να μάθω αυτό που αγαπώ σε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται και να αλλάξω τη ζωή όσων περισσότερων παιδιών μπορώ προς το καλύτερο, με σκοπό να αλλάξει κι ο κόσμος προς το καλύτερο.

Ποιο είναι το μότο σου, ως εκπαιδευτής, με το οποίο πορεύεσαι, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική σου καθημερινότητα;

Προσπαθώ συνεχώς να μαθαίνω και να εξελίσσομαι. Πάντα έχω κάτι να μάθω, πάντα έχω κάτι καλύτερο να κάνω.

Πώς βλέπεις τον εαυτό σου με πέντε λέξεις;

Γενναιόδωρος, παρορμητικός, σεβαστικός, λίγο οξύθυμος και στοργικός.

Είσαι στον χώρο 13 χρόνια. Aν έχεις να θυμηθείς ένα ευχάριστο γεγονός, αλλά και ένα δυσάρεστο ή περίεργο, ποια θα ήταν αυτά;

Έχουν γίνει αρκετά, προσπαθώ να θυμηθώ κάτι. Α, θα σου πω ένα να γελάσεις. Είχα κάποιους φίλους μαθητές στου Ζωγράφου. Τους έχω βάλει μια άσκηση, που πρέπει να σε χτυπάνε με μια ασπίδα στην κοιλιά. Και αντί να χτυπήσουν τον έναν στην κοιλιά, τον χτύπησαν λίγο πιο κάτω! Είχαμε ξεραθεί στα γέλια!

Τώρα, κάτι κακό δεν θυμάμαι. Θυμάμαι μια κοπέλα, που, από το πρώτο μάθημα τους χτύπαγε όλους, σαν να ήθελε να τους σκοτώσει. Τους έριχνε μπουνιές στον λαιμό. Ήταν η πιο φονική κοπέλα που είχα δει, χωρίς να είχε κάνει τίποτα! Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση!


Το Krav Maga είναι μια πολύ καλή δραστηριότητα για όσους θέλουν να γυμναστούν, να μάθουν αυτοάμυνα, αλλά και να αποβάλλουν το στρες της καθημερινότητας. Επιλέξτε τη σχολή και τον εκπαιδευτή που πιστεύετε ότι σας εμπνέει και σας ταιριάζει.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα, https://fcfkravmaga.gr.

(Visited 3,443 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.