Τι λένε οι expats της Ελλάδας για τον κορωνοϊό; Μελετώντας τον αντίκτυπο της κρίσης εξαιτίας του COVID-19 στους ανθρώπους, βλέπουμε πως υπάρχουν μακροπρόθεσμες κοινωνικοοικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Ζήτησα τυχαία από ανθρώπους από το εξωτερικό, που ζουν στην Ελλάδα, να μου περιγράψουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, για το πώς βιώνουν την πανδημία και τα συνεχή αυστηρά lockdowns των τελευταίων μηνών. Αμέσως έλαβα τα πρώτα μηνύματα με μεγάλη ανταπόκριση από περίπου 40 ανθρώπους. Τα συναισθήματα δεν έχουν ηλικία, φύλο ή εθνικότητα.
Η αύξηση του φόβου και του άγχους μεταξύ των ανθρώπων, λόγω της αβεβαιότητας της νόσου, συνδυάζεται με τα ανασταλτικά μέτρα, όπως απαγορεύσεις και καραντίνες. Οι περισσότεροι, οι οποίοι μένουν πλέον στην Ελλάδα εξέφρασαν πως νιώθουν απογοήτευση, θυμό, στρες για τα οικονομικά τους, θλίψη, μελαγχολία, καταπίεση, μοναξιά, κατάθλιψη, φόβο για το μέλλον, ενώ κάποιοι έχουν ανάμεικτα συναισθήματα και δεν ξέρουν τι πρέπει να νιώσουν. Η κατάσταση έχει γιγαντώσει τα προβλήματα που μπορεί να προϋπήρχαν.
Ο Charim είναι τηλεργαζόμενος: «Δουλεύω στο σπίτι, τελειώνω αργά, χωρίς να βγαίνω έξω. Μόνο φαγητό, ύπνος ή εργασία. Δεν είναι ζωή αυτή.»
Η ζωή της Hayley, expat της Ελλάδας, παραμένει στην αναμονή, καθώς μια πολύ σημαντική χειρουργική επέμβαση καθυστερεί, εξαιτίας του Covid. Επιχειρηματίες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν άγχος, καθώς, δεν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τις επιχειρήσεις. Αισθάνονται ότι πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα. Πολλοί έχουν χάσει κάθε ελπίδα.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι επέλεξαν να επενδύσουν τον χρόνο τους σε χειροτεχνίες, στη yoga και τον διαλογισμό, το pilates, την ανάγνωση βιβλίων και τη μουσική και άλλες δραστηριότητες.
«Είχα πάντα μια πολύ γεμάτη ζωή πριν από τον ιό, ήθελα να σταματήσω και δεν μπορούσα. Ο ιός σταμάτησε τα πάντα. Επιτέλους, έχω τον χρόνο να ξεκουραστώ για να απολαύσω την ελληνική θάλασσα. Έκανα καταδύσεις, υπέβαλα αίτηση ως εθελόντρια σε αποστολή διάσωσης θαλάσσιας χελώνας για το καλοκαίρι του 2021. Απολαμβάνω τη ζωή. Δεν ταξίδεψα στο εξωτερικό, αλλά ανακάλυψα την ομορφιά της Ελλάδας. Γενικώς, δεν ήμουν ποτέ πιο ευτυχισμένη. Στο εξής, δεν θα αφήσω ποτέ τη δουλειά να καταλάβει όλη μου τη ζωή», λέει η Nina.
«Όλος ο κόσμος επηρεάζεται από τον ιό. Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους σαν κι εμένα που αποδέχονται τα μέτρα. Νέες ιδέες, όπως η χειροτεχνία, ο αθλητισμός, οι περίπατοι, η ανάγνωση βιβλίων κ.λπ. φέρνουν στη ζωή την ποικιλία. Απολαμβάνω τη ζωή πιο έντονα από πριν. Εν ολίγοις, είμαι απολύτως χαρούμενη», επισημαίνει η Maya.
Με αφορμή το ενδιαφέρον των νέων αυτών φίλων, σχετικώς με το πώς είμαι κι εγώ η ίδια, θα πω ότι είναι δύσκολη περίοδος, καθώς υπάρχουν, τόσο οι καλές και δημιουργικές μέρες με νέους στόχους και δραστηριότητες όσο και οι κακές, διότι έχουν παύσει όλες οι πρότερες δραστηριότητες και η γεμάτη κοινωνική ζωή. Θλίβομαι, επίσης, να βλέπω ανθρώπους με προβλήματα γύρω μου, και να μην μπορώ να τους βοηθήσω όλους μαζί. Το σημαντικό είναι πως επικοινωνώ και έχω στήριξη από τους ανθρώπους που αγαπώ και με αγαπούν. Επικοινώνησα με ψυχολόγο, ώστε να λύσω τη μέγιστη απορία μου. Για ποιον λόγο νιώθουμε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και τι μπορούμε να κάνουμε;

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια- Παιδοψυχολόγος
Η Λήδα Μώρου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, ως ειδικός, απαντά στο πώς νιώθουν οι expats της Ελλάδας για τον κορωνοϊό: «Είναι φυσιολογικό να έχουν επηρεαστεί όλοι σε παγκόσμιο επίπεδο και να νιώθουν έτσι. Είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους ταυτόχρονα. Μην ξεχνάμε, πως υπάρχει και ο φόβος της ασθένειας. Είναι σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα και να προσέχουμε.
Μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας και την ψυχολογία μας. Οι άνθρωποι έχουμε άπλετο χρόνο να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας πραγματικά, με τον νου και το σώμα μας. Αυτό θα μας επιτρέψει να βγούμε έξω και να αδράξουμε τη μέρα.
Με βάση, λοιπόν, το φυσιολογικό, αυτό που συμβαίνει μας θυμίζει ότι και η φύση έτσι λειτουργεί. Χαλαροί ρυθμοί, η φύση αναπνέει, τα ζώα ξεκουράζονται μέσα στη μέρα, χαλαρώνουν, απολαμβάνουν την ηρεμία. Έχεις βγει έξω στο μπαλκόνι να ακούσεις την ησυχία που υπάρχει τώρα τη νύχτα;
Είναι πολύ βασικό να αναλογιστούμε πως είμαστε υγιείς. Ας φτιάξουμε το CV μας (να μάθουμε μια ξένη γλώσσα, μια τέχνη, να παρακολουθήσουμε σεμινάρια κ.λ.π.), ώστε, όταν θα επανέλθει η ροή, να είμαστε πιο δυνατοί.
Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή, είναι πολύ απλή λέξη, αλλά δεν είναι εύκολο. Εκείνος που θα ασχοληθεί σοβαρά με τον εαυτό του σε αυτό το κενό, θα είναι ο πιο δυνατός, όταν επανέλθει η ροή. Όπως και στη φύση, που επιβιώνουν οι πιο δυνατοί.»
Έτσι, λοιπόν, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για εμάς είναι να αναγνωρίσουμε, να εκφράσουμε και να αποδεχτούμε τα συναισθήματά μας. Είναι φυσιολογικό να μην νιώθουμε ή να νιώθουμε καλά. Το κυριότερο είναι να προσέχουμε τους εαυτούς μας.